Selectieve gronduitgifte?

Om intensief ruimtegebruik op haar bedrijventerreinen te stimuleren, hanteert de gemeente Middelburg al jaren het beleid van selectieve gronduitgifte. Dit wordt bij herhaling benadrukt, zoals b.v.:

Een maand voor het besluit tot aankoop van de Trekdijk staat in het raadsvoorstel aankoop RIKZ-terrein van 22 oktober 2008:
De gemeente stimuleert intensief ruimtegebruik op haar bedrijventerreinen en wil om die reden regie voeren over de uitgifte van bedrijventerrein. De gemeente past daarbij selectieve gronduitgifte toe. Alleen bedrijven die minimaal 25 banen per hectare opleveren kunnen grond kopen.

In de in 2010 door de raad vastgestelde herijkte kwaliteitsatlas is opgenomen dat:
De acquisitie van nieuwe bedrijven wordt gericht op bedrijven met een hoge werkgelegenheidscoëfficient en werkgelegenheid voor hoger opgeleiden. Met de term hoge werkgelegenheidscoëfficient wordt selectieve gronduitgifte bedoeld.

Tijdens een kennismakingsetentje op 18 mei 2010 met het bestuur van de dorpsvereniging werd dit opnieuw door wethouder Kool-Blokland benadrukt. Nieuwland zou dan ook profiteren van de honderden banen, die het bedrijventerrein zou opleveren, Als bedrijven minder dan 25 nieuwe banen per hectare opleveren wordt er niet verkocht. Bovendien zou het bedrijventerrein op een duurzame manier worden ingepast binnen een groene bufferzone. Als de grond in handen kwam van een projectontwikkelaar was dat volgens wethouder Kool-Blokland lang niet zeker en zouden er misschien bedrijven komen die vooral overlast veroorzaken.

Bij diverse gelegenheden werd het stimuleren van intensief ruimtegebruik op bedrijventerreinen door het college herhaald:
In het raadsvoorstel van 2013 toen het college tegen de afspraken in met Vlissingen de bestemmingsplan wijziging van de Trekdijk wilde voorbereiden, staat onder argumenten:
De gemeente gaat zorgvuldig om met gebruik van ruimte door bedrijven. De zogenaamde Duurzaamheidsladder wordt toegepast. De gemeente past selectieve gronduitgifte toe d.w.z. er wordt alleen grond verkocht als dit werkgelegenheid oplevert.

In raadscommissie Ruimte van 2 sept. 2013 pag. 5: Wethouder Aalberts benadrukt opnieuw het beleid van selectieve gronduitgifte: Als de gemeente grond verkoopt, wordt er aan het bedrijf gevraagd wat er komt, hoeveel medewerkers er zijn en als dit aantal per m2 te laag is dan wordt de grond niet verkocht.

Op vraag 9 van de LPM van 11 maart 2017 geeft het college een merkwaardig antwoord:
Het college kan nu niet aangeven hoeveel werkgelegenheid een bedrijf oplevert op de locatie Trekdijk, het is onbekend welke bedrijven zich zullen vestigen. Het college hanteert de norm van 25 arbeidsplaatsen per hectare. Daarvan kan nu alleen worden afgeweken als de aard van de bedrijfsactiviteiten met zich meebrengt dat er veel ruimte nodig is.

Op vraag van de LPM van 20 maart 2017 20 maart 2017 hoeveel banen het oplevert, antwoordt het college:
Dat kunnen we nu nog niet aangeven. Het college weet niet welke bedrijven zich er zullen vestigen. Het college zal ook op locatie Trekdijk nastreven dat ruimte intensief wordt ben In de commissievergadering Ruimte van 22 mei 2017 begint wethouder Aalberts er al een andere draai aan te geven: Hij erkent dat met de raad de norm van 25 banen per hectare gehanteerd zou worden, maar omdat logistieke bedrijven er niet aankomen, moet de norm misschien worden aangepast. Dat is aan de raad.

De raad heeft inderdaad vervolgens de norm van 25 banen per hectare bevestigd via een aangenomen amendement:

Zie o.a. de besluitenlijst van 22 januari 2018 over raadsvoorstel vaststellen van de de exploitatieopzet, pag. 7, punt 12:
Bij het bestemmingsplan een norm ten aanzien van de werkgelegenheid vast te stellen (uitgangspunt is de ooit genoemde norm van 25 arbeidsplaatsen per ha);

Op pag. 7 van het werkprogramma 2018-2022 van de coalitie staat:
Wij zetten nadrukkelijk in op zorgvuldig ruimtegebruik. Herstructureren van bestaande bedrijventerreinen is daarom een belangrijke prioriteit. Nieuwe bedrijventerreinen leggen wij gefaseerd en vraaggericht aan. Bij nieuwe ruimtevraag kijken we met bedrijven eerst naar mogelijkheden voor vestiging op bestaande bedrijventerreinen.

april 2021

Hans van Hal
Lid van de werkgroep Trekdijk