COACH VOORZIENINGEN

In gesprek met de coach Voorzieningen


Heleen Lokker met kinderen
Zoals in vele dorpen in Zeeland staan ook in Nieuw- en Sint Joosland de voorzieningen onder druk. Het postkantoor, de supermarkt, de slager, de bewoners zagen ze verdwijnen. Vooral voor dorpen met een klein inwonersaantal is het lastig om de voorzieningen op peil te houden. Heleen Lokker, de enthousiaste coach van het team Voorzieningen heeft als opdracht met haar team interessante plannen en concrete acties te bedenken om de voorzieningen in Nieuw- en Sint Joosland op peil te houden of zelfs verder te ontwikkelen. Geen geringe opdracht.

Heleen is geboren in Goes, heeft in Middelburg gewoond en vestigde zich in "98 in Nieuw- en Sint Joosland. Heleen en haar man waren op zoek naar een prettig huis en hebben dat hier gevonden. Nu het gezin Lokker ook kinderen heeft, zijn ze zich bewuster geworden van het leven in het dorp en willen zij graag een bijdrage leveren aan een leefbare omgeving.

"Wij zijn als team nu twee keer bij elkaar geweest", vertelt Heleen. "De eerste bijeenkomst hebben we allerlei ideeën bedacht om het dorp op het gebied van de voorzieningen aantrekkelijker te maken. Je kunt dan denken aan een filmavond voor de tieners, winkelvoorzieningen, activiteiten voor ouderen. De tweede bijeenkomst hebben we een selectie gemaakt en besloten om met drie ideeën verder te gaan".

Het eerste idee betreft winkelmogelijkheden in Nieuwland. Het team vindt dat de bewoners van Nieuwland hun dagelijkse boodschappen binnen het dorp moeten kunnen doen. Door de komst van de bakker anderhalf jaar geleden kunnen de Nieuwlanders weer elke dag vers brood halen. Het team Voorzieningen vindt dit een belangrijke ontwikkeling en wil bekijken of er mogelijkheden zijn om het assortiment van deze bakker verder uit te breiden met groente, vleeswaren en verdere kleine boodschappen, zodat je bijvoorbeeld ook cadeautjes, een postzegel of een kaartje kunt kopen. Verder gaan ze in gesprek met de fruitkwekerij in het dorp om de mogelijkheden van dit bedrijf te onderzoeken. Ook zijn er contacten met het Gors, een instelling voor mensen met een beperking. In Grijpskerke is er een winkeltje dat mede wordt beheerd door mensen met een beperking. Wellicht is dit een mogelijke invalshoek om de dagelijkse boodschappen in Nieuw- en sint Joosland te realiseren.

Een tweede belangrijke voorziening binnen het dorp waar het team zich voor in wil zetten is het dorpshuis. "Het dorpshuis moet veel meer een centrale ontmoetingsplek binnen het dorp zijn", betoogt Heleen. "Er wordt nu al goed gebruik gemaakt door allerlei verenigingen, maar wij willen met het oog op de toekomst dat het dorpshuis een aantrekkelijke plek is en blijft voor jong en oud binnen het dorp. Daarom zijn wij aan het nadenken over een meer eigentijdse inrichting van het pand.
Dorpshuis
Het moet een plek zijn waar ook jongeren het gezellig vinden om samen te komen, waar ze gezellig een spelletje kunnen doen en wat kunnen kletsen met leeftijdsgenoten. Verder dromen wij van een mooi terras voor het dorpshuis, waar in de zomer bewoners en ook toeristen een drankje kunnen drinken. Nu is het terrein rondom het dorpshuis niet goed ingericht". Het team Voorzieningen zal de hulp van de jeugd van Nieuwland inroepen om leuke ideeën te verzamelen voor het dorpshuis.

" Omdat de jeugd de toekomst heeft hebben wij binnen ons team ook speciaal aandacht voor deze groep", gaat Heleen verder. "Wij hebben kritisch gekeken naar de speelmogelijkheden binnen Nieuwland en zijn tot de conclusie gekomen dat de huidige speeltuin wel een opknapbeurt verdient. We hebben begrepen dat het team Activiteiten ook ideeën voor de speeltuin heeft, dus we zullen dit goed afstemmen, zodat we geen dubbel werk doen".

Ook de wat oudere jeugd heeft de aandacht van het team Voorzieningen. Voor deze groep van het dorp wil het team Voorzieningen het trapveldje bij de Quarleshavenstraat verder opknappen en veiliger maken. En de braakliggende grond naast het trapveldje is een prima plek voor een skatebaan of crossbaan. Het team gaat nu aan de slag om een raming te maken van de kosten voor een skatebaan en crossbaan en gaat bekijken hoe het zit met vergunningen en de bestemming van dit terrein.

Ten slotte wil het team zich inzetten om het gamehouse te behouden in Nieuwland. Het game-house is een plek waar jongeren samenkomen om computerspelletjes te doen. Er zijn nu geruchten gaande dat het gamehouse naar Middelburg gaat verhuizen. Dit wil het team absoluut niet. Het gamehouse is een belangrijke voorziening voor de jeugd van het dorp die ze graag willen behouden.

Ik wens het team Voorzieningen veel succes met de voorbereidingen voor het zomerfeest in augustus. Er is al veel werk verzet en ik ben benieuwd naar de presentaties.

Ellen van Troost, begeleider "Dorp van de Toekomst", Moveo Training en Advies

Terug