DE COACHES VERKEER

In gesprek met de coaches Verkeer

In vele dorpen staat de verkeersveiligheid hoog op de agenda.
Ook in Nieuw- en Sint Joosland is dat het geval. Als je het dorp komt binnen rijden, ben je niet verbaasd dat de inwoners van Nieuwland zich buigen over de vraag hoe hun dorp veiliger kan worden.
Het team verkeer heeft als opdracht te inventariseren waar mogelijke knelpunten liggen als het gaat om verkeersveiligheid en daar alternatieven voor aan te dragen. Geen gemakkelijke opdracht.

Het team staat onder leiding van Ben van de Waart, Willem van Sluijs en Marien Kroes.

Willem van Sluijs, Marien Kroes met dochter
Willem is in Middelburg geboren en verhuisde in 1965 naar Nieuwland.
Hij is actief bestuurslid bij de voetbalvereniging en heeft zo vele contacten met de jeugd in het dorp.
Marien, geboren en getogen Nieuwlander woont met vrouw en twee jonge kinderen in het dorp. Verkeersveiligheid spreekt hem vanuit zijn werk bij de Provincie, maar ook als vader aan. Hij is betrokken bij de organisatie van de zomerfeesten.


Ben de Waart
Ben van de Waart is de derde coach van het team. Ben, geboren Zeeuws-Vlaming, woonde in Heinkenszand en Souburg en runt al dertig jaar een handelskwekerij van tuinplanten in Nieuwland. Acht jaar geleden heeft hij zich ook in het dorp gevestigd. Als voorzitter van de stichting Zomerfeesten is deze coach zeer actief betrokken bij het dorp. "Nieuw- en Sint Joosland is een leuk dorp, de leefbaarheid in het dorp vind ik heel belangrijk. En omdat ik graag de handen uit de mouwen steek doe ik graag mee aan het traject "Dorp van de toekomst", vertelt Ben.
De coaches geven uitleg over het team Verkeer. "Omdat er in het dorp al een verkeersgroep actief is hebben we hen betrokken bij het "Dorp van de toekomst", vertelt Willem. "Het is immers zonde om dubbel werk te verrichten. We hebben hen uitgenodigd voor onze eerste brainstormbijeenkomst, zodat zij ook met ons mee konden denken. Uit de vele voorstellen die op tafel zijn gekomen hebben we er drie gekozen, die we verder willen uitwerken om de verkeerssituatie in Nieuwland te verbeteren.

Het eerste actiepunt van het team verkeer vormt de herinrichting van de Veerstraat - Oude Rijksweg. De kruising is erg verwarrend en daarmee gevaarlijk. Er wordt hard gereden in het dorp en vooral voor schoolgaande kinderen is de situatie niet veilig. Wellicht is het mogelijk om van dit gebied een 30 kilometerzone te maken. Samen met het team Natuur, die ook aan de slag wilde met de Veerstraat - Oude Rijksweg wil het team een gezamenlijk plan presenteren aan de dorpsbewoners van Nieuwland. "De verkeersveiligheid staat voorop en vervolgens kunnen we kijken hoe we de weg aantrekkelijker en groener kunnen maken", legt Marien uit.

Overlast van vrachtverkeer en landbouwverkeer vormt een tweede aandachtspunt van het team. Al jaren is er sprake van overlast als gevolg van "langzaam transportverkeer" zoals tractoren met grondkarren die dagelijks gebruik maken van de doorgaande route(s) door Nieuw- en Sint Joosland. De overlast betreft niet alleen geluid en trillingen, maar fietsers onder vinden veel hinderen, omdat zij van dezelfde rijbaan gebruik moeten maken.

Door de aanleg van de N57 zal de verkeerssituatie rondom Nieuw- en Sint Joosland ingrijpend wijzigen. De coaches en vele inwoners van Nieuwland met hen vrezen dat zonder maatregelen de overlast van het langzame transportverkeer in de toekomst alleen maar groter zal worden. Onlangs heeft het team een brief geschreven aan de gemeente Middelburg om aandacht te vragen voor deze situatie. Ook hebben de coaches met de PvdA- fractie door het dorp gewandeld en een toelichting op de verkeerssituatie gegeven. Ze hebben bij de fractie gepleit voor een parallelweg voor het landbouwverkeer, om het dorp verder te ontlasten.

Een derde actiepunt waar het team verkeer zich de komende tijd over gaat buigen betreft de parkeermogelijkheden in het dorp. Omdat het aantal auto's net als in heel Nederland groeit, is het in het kleine dorp lastig om een geschikte parkeerplaats te vinden. Dat geldt vooral voor bezoekers van het dorpshuis. Maar het valt niet mee om daar alternatieven voor te bedenken, dus dat is best een pittige uitdaging.
weinig parkeerruimte rond dorpshuis
Ten slotte wil het team zich inzetten voor een goede fiets- en voetverbinding tussen Nieuw- en Sint Joosland en Middelburg. Zo'n verbinding is van levensbelang voor ons dorp. De inwoners moeten gemakkelijk naar Middelburg kunnen fietsen.

Ik wens het team heel veel succes met de voorbereidingen voor het zomerfeest en wil hen alvast hartelijk bedanken voor hun inzet en betrokkenheid

Ellen van Troost, begeleider "Dorp van de Toekomst", Moveo Training en Advies

Terug