Krantenartikelen 2011

15 december PZC 'Steenbakkerijweg bij Nieuwland eerste helft 2012 open voor auto's '
08 december PZC 'Lintje voor Anke Luitwieler uit Nieuw- en Sint Joosland'
07 december PZC 'Oud-wielrenner Van der Vleuten (68) overleden'
22 november PZC 'Het snijden van een heft is volkskunst'
15 november PZC 'Monikkenwerk doet recht aan de religie in Zeeland'
9 november PZC 'Dossier Herstaco legt zwakte bloot'
8 november PZC 'Trekdijk bij Nieuw- en Sint Joosland weer in beeld als Herstaco blijft'
26 oktober PZC 'Spitten en delven betalen zichzelve'
30 september PZC 'Uitslaande brand in woning Nieuw- en Sint Joosland'
17 augustus De Bode 'Ringrijden- en lopen in Nieuwland'
6 augustus PZC 'Sluipweg gaat nu officieel open'
28 juli PZC '5 gewonden bij kettingbotsing A58 Nieuw- en Sint-Joosland'
16 juni PZC 'Mortiere Middelburg krijgt geen eigen school'
18 mei De Faam 'Dorp van de Toekomst. Onthulling fotocollage dorpshuis'
16 mei PZC 'Enorm schilderij voor Nieuwland'
16 mei PZC 'Nel van Leyen neemt afscheid als stadsmolenaar van Middelburg'
16 mei PZC 'Middelburg zet zelf wegwijzers neer'
12 mei PZC 'Geld voor parkje bij Nieuwlandseweg'
12 mei PZC 'Provincie maakt 'turbo-rotondes' bij Middelburg'
11 mei De Faam 'Onthulling fotocollage dorpshuis'
11 mei PZC 'Nieuw- en Sint Joosland vanaf N57 onvindbaar'
5 mei PZC 'Dorp krijgt parkje bij afrit'
28 april FAAM 'Lot Woittiez derde bij Kunstbende'
27 april PZC 'Tuin van Zeeland wint slag om dijk Middelburg'info
25 maart PZC 'De Lonneboot heeft eigen directeur nodig'
9 februari PZC Huizen te duur voor starters
2 februari PZC Ons dorp moet steeds weer offers brengen
22 januari PZC Nieuwland weer bereikbaar


'Steenbakkerijweg bij Nieuwland eerste helft 2012 open voor auto's '


PZC donderdag 15 december 2011


De Steenbakkerijweg en het fietspad ter hoogte van de Zaagmolendijk. Op de achtergrond is bedrijventerrein Arnestein te zien.
NIEUW- EN SINT JOOSLAND
De Steenbakkerijweg bij Nieuw- en Sint Joosland wordt in de eerste helft van komend jaar opengesteld voor alle gemotoriseerd verkeer, behalve voor vrachtauto's. De procedure om het verkeersbesluit aan te passen, moet nog doorlopen worden.

Op zijn vroegst over drie of vier maanden kan de weg dan open zijn.

De Steenbakkerijweg mag nu alleen door landbouwverkeer met bestemming Arnestein worden gebruikt. Omdat ook veel sluipverkeer over de weg gaat, is eerder dit jaar besloten de weg dan maar open te stellen.

Wegbeheerder waterschap Scheldestromen houdt volgende week dinsdag (20 december) een informatieavond over het gebruik van de weg. Het waterschap geeft dan in het Dorpshuis een toelichting op de 'spelregels' die nodig zijn om overlast voor aanwonenden te voorkomen. Aanvang 19.30 uur.

....omhoog



'Lintje voor Anke Luitwieler uit Nieuw- en Sint Joosland'


PZC donderdag 8 december 2011


MIDDELBURG
Anke Luitwieler-Butter uit Nieuw- en Sint Joosland is donderdag benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Ze ontving de koninklijke onderscheiding voor haar inzet op maatschappelijk en kerkelijk vlak. Luitwieler is onder meer al dertig jaar voorzitter, organisator en verzorger van 'de Ochtenden', een initiatief van het interkerkelijk vrouwenwerk van de Nederlandse Hervormde Kerk in Middelburg.

....omhoog



'Oud-wielrenner Van der Vleuten (68) overleden'


PZC woensdag 7 december 2011


Jos van der Vleuten (m) wint de vijfde etappe van de Olympia Tour door Nederland in 1964. foto ANP
MIDDELBURG
Oud-wielrenner Jos van der Vleuten is in de nacht van maandag op dinsdag op 68-jarige leeftijd overleden. De meesterknecht van onder meer Jan Janssen bezweek in de Dominicaanse Republiek, waar hij een vakantiehuis had, aan de gevolgen van een hersenbloeding.

Van der Vleuten kwam oorspronkelijk uit Helmond, maar woonde al geruime tijd in Nieuwland. Hij was in Zeeland betrokken bij de organisatie van diverse wielerkoersen, zoals de Ster Zeeuwsche Eilanden.

HELMOND (ANP)
Oud-wielrenner Jos van der Vleuten is in de nacht van maandag op dinsdag op 68-jarige leeftijd overleden. De meesterknecht van onder meer Jan Janssen bezweek in de Dominicaanse Republiek, waar hij een vakantiehuis had, aan de gevolgen van een hersenbloeding. Dat heeft Johan van der Vorst, die Van der Vleuten opvolgde als voorzitter van Helmondse wielerclub Buitenlust, dinsdag gezegd. ,,Hij kreeg vrijdag een hersenbloeding en is enkele dagen later overleden'', zei Van der Vorst, die daarmee een bericht in het Eindhovens Dagblad bevestigde.

....omhoog



'Het snijden van een heft is volkskunst'


PZC dinsdag 22 november 2011, bijlage Binnen & Buiten, door Ellen van 't Westeinde

In zijn atelier gaan de deurtjes van het rariteitenkabinet open. Frans Dingemanse pakt een snuifdoos op die past in een kleine handpalm. Het hebbedingetje is gemaakt uit coquillanoot en fijntjes versierd met fruit, bloempjes en groenten. Achter een paar oude lakstempels ligt een fraaie ivoren toverbal uit China. De sierlijk gesneden bal is iets groter dan een golfbal en bestaat uit tien verschillende losse schillen. Monnikenwerk en verwant aan hetwerk van Frans bij hetsnijden van paeremessen. "Een kwestie van uitermate nauwkeurig werken", stelt Frans. "Gaatjes boren en steeds voorzichtig wat wegschrapen."
Frans snijdt al zo'n dertig jaar mesheften. Toen hij in 1978 een paeremes in handen kreeg, werd hij gegrepen door de sfeer die dat bij hem opriep. Van boeren die werken op het land, zoals zijn vader. Van de oogst en het leven op het platteland. "Die ga ik ook maken", dacht hij en pakte een plankje om te gaan oefenen. Een stuk hout voor zijn allereerste mesheft was snel gekocht bij meubelmaker Jan Verkeste in Serooskerke.

Hij maakte een replica van een paeremes, gesneden door David Trieller uit Domburg in de jaren vijftig.
Mannen in klederdracht droegen steevast een mes in hun broekzak. Ze gebruikten het om mee te werken, maar ook om mee te pronken want het heft van dit forse mes was rijk versierd. De meeste mesheften zijn uit buxus of palmhout gesneden. Dit is hard, slijtvast en fijn van nerf.

Mesheften hebben vanaf de achttiende eeuw tot nu een ontwikkeling doorgemaakt. De oudste exemplaren hebben nog geen bekroning en kooitje. Ook zijn ze rond in plaats van ovaal. Pas in de negentiende eeuw verandert de vorm en verschijnt ook het opengewerkte deel. Langzaamaan krijgen de heften een bekroning. In het begin is dat meestal een leeuw. Rond 1860 verschijnt het span paarden op de messen. Vanaf die tijd heet zo'n mes een paeremes. Vaak is aan de afbeeldingen en symboliek op het mes te zien welk beroep de eigenaar uitoefende of tot welk geloof hij behoorde.
"Deze was van een timmerman", zegt Frans wijzend op de hamer en ander gereedschap. "En dit mes is waarschijnlijk uit Zuid-Beveland. Afkomstig van een katholiek". In zijn hand ligt een mesheft met de afbeelding van Adam en Eva in het paradijs.

Een traditioneel Zeeuws paeremes heeft als bekroning altijd twee paarden aan een bagge, een voermand. Daaronder zit een opengewerkt gedeelte. Het kooitje. Hierin zit een balletje dat het zieltje wordt genoemd. Een eenduidige verklaring voor dit balletje kan Frans niet geven. Wel een theorie. "Rammel er maar eens mee. Dit mes is uit perenhout gesneden. Dat ketsende balletje van dit mes klinkt anders dan bij dit buxushouten mesheft."
Uiteraard is het ook om te laten zien wat je in huis hebt als heftensnijder. Op dat gebied heeft Frans alles gemaakt dat te verzinnen is. Zo sneed hij in opdracht van een echtpaar een afbeelding van de Griekse mythe Leda en de zwaan. Ook maakte hij een heft met attributen die verwijzen naar de hobby van de opdrachtgever, zoals een toonladder, een ballerina of een muziekinstrument. En ja, ook een kooitje met meerdere balletjes.

In de jaren zeventig en tachtig van de negentiende eeuw is een paeremes in de mode. Wat een nieuw mes destijds kostte is niet bekend, maar iedereen droeg er toen een. Ook de wat armere jongens en boerenknechten. "Ik weet dat een oom van me naar de markt in Middelburg ging. Daar was een kraam met tweedehands messen. Misschien kocht hij voor een kwartje een mes."

Tegelijk met het verdwijnen van mannen in klederdracht in de twintigste eeuw, komt ook een eind aan het gebruik van een boerenzakmes. Van lieverlee blijven er steeds minder heftensnijders over. Voor een aantal van hen blijft er voldoende werk. Zij verkopen hun messen aan toeristen en liefhebbers van volkskunst. Frans neemt inmiddels geen opdrachten meer aan. Zijn grootste wens is om een boek te maken over zijn levenswerk, voorzien van door hemzelf geschilderde illustraties. "Om vast te leggen voor de toekomst."

Huwelijkscadeau
Veel messen zijn een mooi voorbeeld van naïeve kunst en vertellen een verhaal. Zo heeft Frans Dingemanse een mes in bezit dat waarschijnlijk ooit als huwelijkscadeau is geschonken. Bovenin het mes staan initialen van het pasgetrouwde stel: CK en JEO. Verder is op het heft een afbeelding te vinden van hen beiden met kindertjes. K. is ongetwijfeld boer. Hij staat bij zijn schuur. Op de zolder liggen een paar katten. De vrouw des huizes zit in de kamer met een theepot. Boven haar staat een ventje een pijp te roken. Dan is er de levensboom en de vogeltjes. Natuurlijk ontbreekt hier de ooievaar niet en is er een nest met een hoop eieren op het heft afgebeeld.

In de zijnaad
Een Zeeuws paeremes, oftewel een paardenmes ontleent zijn naam aan het span paarden dat op de bekroning staat. Boeren, knechten en andere ambachtslieden die in klederdracht liepen, droegen het bij zich. Ze staken het forse mes in een smalle langwerpige zak in de zijnaad van hun broek. Het rijk gedecoreerde mesheft bleef voor een deel zichtbaar.
Boerenzonen kregen het zakmes rond hun vijftiende. Een leeftijd waarop ze geacht werden een span paarden te kunnen mennen. Het mes hoorde dan bij de uitrusting. Stel dat hij met paarden en al in de sloot belandde, dan moest hij toch een mes hebben om de riemen door te kunnen snijden? Of als er brand uitbrak in de schuur. Dan moest het vee worden bevrijd. Natuurlijk werd zo'n mes ook tevoorschijn gehaald aan tafel om het spek of het brood mee te snijden, bij het snoeien of om de initialen van je geliefde in een boom te kerven.
Kortom, zo'n zakmes kwam altijd van pas.

....omhoog



'Monikkenwerk doet recht aan de religie in Zeeland'

PZC dinsdag 15 november 2011 door Jan van Damme

Willem Staat: die naam staat in Zeeland al vele jaren voor boeiende verhalen over kerken en religie. In de PZC met artikelen over kerken, kerkscheuringen, bijbel- en godsdienstboeken. Daarbuiten met lezingen en voordrachten over religieus getinte onderwerpen.
Nu geeft hij een hedendaags vervolg aan die activiteiten met de lancering van het PZC-weblog Monnikenwerk. Het weblog dat hij met zijn collega’s Margreeth Ernens en Rolant Quist bijhoudt is met ingang van vandaag te raadplegen. In de kerk van zijn thuisbasis Nieuwland, waar hij ouderling is, vertelt hij dat we in elk geval veel gedetailleerde informatie over religie en de driehonderd kerkgebouwen in Zeeland kunnen verwachten.
Willem Staat (56 jaar) begon in 1975 bij het Reformatorisch Dagblad. ,,Dat was nog de tijd van Mao, Tito en Franco.’’ In 1981 ging hij voor de PZC werken. Over zijn afkomst: ,,Ik kom uit een milieu van God, Nederland en Oranje. Opgegroeid in Zwijndrecht, vroeger een tuindersdorp, nu een slaapstad van Rotterdam. Ik kom er niet graag meer. We behoorden tot het bevindelijk gereformeerde milieu. Elke dag de bijbel, en ’s zondags twee keer naar de kerk. Of er hel en verdoemenis werd gepreekt? ,,Ik zeg het altijd zo: om erbij te horen moest je bekeerd worden, een nieuw hart krijgen. Hoewel ik er niet meer zo zwaar inzit, geloof ik nog steeds in de genade en de verlossing. En ik kijk zeker niet om in wrok.’’

De belangstelling voor kerkgeschiedenis en kerkgebouwen heeft hij van zijn vader. Daarvan kunnen zijn weblogvolgers voortaan meegenieten. Er komt dagelijks een nieuwe beschrijving van een kerkgebouw of een kerkgemeenschap, aangevuld met verhalen over heiligen en religiositeit in Zeeland. ,,Het weblog moet een encyclopedie, een vademecum worden van de kerkgeschiedenis in alle Zeeuwse plaatsen. Ik begin met een item over de roomse sporen in Aagtekerke. En zo verder, elke plaats, niet alfabetisch. Zo wil ik recht doen aan de rol die de religie meer dan duizend jaar in Zeeland heeft gespeeld. Dat is mijn drijfveer. En ik wil wijzen op het patrimonium, het erfgoed van oude gebouwen."
Blijft er voldoende draagvlak om ze te restaureren? ,,Ik maak me daarover zorgen. Laat er mensen in wonen, of een restaurant inrichten. Als ze maar niet worden afgebroken. Het zou een zwaar verlies zijn als dorpen straks geen kerktorens meer hebben.’’

Klik hier voor het weblog Monikkenwerk

....omhoog



CDA Middelburg roept op tot eensgezindheid op Walcheren bij uitvoering belangrijke projecten

''Dossier Herstaco legt zwakte bloot'

PZC woensdag 9 november 2011 door Theo Giele

MIDDELBURG -
De Walcherse gemeentebesturen moeten bij lastige en belangrijke dossiers beter samenwerken.
Het Middelburgse CDA-raadslid Jan Zwemer zou graag zien dat de overheden op Walcheren zich elk jaar buigen over de vraag welke projecten belangrijk zijn en hoe die van de grond te krijgen.

Het dossier Herstaco toont aan dat het ontbreekt aan slagkracht bij ondernemend en bestuurlijk Walcheren. Die hartekreet slaakte Zwemer maandagavond tijdens de raadsvergadering.

Vorige week werd duidelijk dat er nog altijd geen enkel schot zit in de verhuizing van de buizenhandel. Het bedrijf heeft tien hectare in gebruik op bedrijventerrein Arnestein. De gemeente zou graag zien dat Herstaco verhuist, bijvoorbeeld naar de buitenhaven in Vlissingen. De tien hectare op Arnestein zouden vrijkomen voor nieuwe bedrijvigheid.
Zwemer heeft geen zin om naar andere overheden te wijzen: "Ik ga niet zitten jij-bakken, maar in dit dossier zijn betrokken partijen te veel bezig geweest met alleen hun eigen belang."
Zelfs de miljoenensubsidie die het Rijk beschikbaar wilde stellen voor de verhuizing van Herstaco en de aanleg van de waterboulevard vormden niet voldoende aansporing er samen uit te komen.

Wethouder Johan Aalberts heeft alle hoop nog niet laten varen, maar schat de kans op verhuizing van Herstaco laag in. Daardoor dreigt Walcheren die miljoenen euro rijkssubsidie mis te lopen. Bovendien zal Middelburg nu elders nieuwe ruimte voor bedrijven moeten vinden.
Zo kan het niet langer, vindt Zwemer: "Er moeten snel stappen gezet worden. Bestuurders moeten echt met elkaar gaan praten zodat de slagvaardigheid toeneemt."
Nu wordt er op Walcheren al op terreinen als de sociale dienst, de belastingen en ict samengewerkt.

Maar die samenwerking zou zich ook moeten uitstrekken naar meer dan de dagelijkse bezigheden. Zwemer wil dat ook strategische projecten met gezamenlijke inspanningen tot een goed einde worden gebracht. Als voorbeeld noemt hij het ziekenhuis en het behoud van Rijksdiensten op Walcheren. "We moeten dat als regio voor elkaar zien te krijgen", aldus Zwemer.

'Mijn dag was gelijk verpest'
Ineens stond het woord Trekdijk weer in de krant. De gemeente Middelburg kocht bijna drie jaar geleden de dertig hectare tussen de Trekdijk en de A58, maar daarna bleef het lang stil.
Tot maandagavond. "Vooruit met de geit, op naar de Trekdijk", riep PvdA-raadslid Peter de Doelder.
Hij was niet de enige die aandrong op haast, met de ontwikkeling van het gebied tot bedrijventerrein.
Aanleiding was het bericht dat buizenhandel Herstaco voorlopig op Arnestein blijft, zodat die grond niet kan worden ingezet voor andere bedrijvigheid.

Krina de Visser, voorzitter van de Nieuwlandse dorpsvereniging, schrok wel even toen ze gisterochtend de krant opensloeg: "Mijn dag was gelijk verpest. Die opmerking van De Doelder vond ik nou niet echt aardig. Wij dachten altijd dat de Trekdijk voorlopig nog niet aan de orde was.
Wij waren en blijven tegen de ontwikkeling van het bedrijventerrein. Het dorp wordt helemaal ingesloten. We krijgen nogal wat op ons bordje: N57, hagelkanonnen, mogelijk nog een kolencentrale", aldus de voorzitter van de dorpsvereniging. De Visser vindt dat Middelburg eerst met Vlissingen moet praten over huisvesting van bedrijven voordat Nieuwlands groen wordt opgeofferd.

....omhoog




'Trekdijk bij Nieuw- en Sint Joosland weer in beeld als Herstaco blijft'

PZC dinsdag 8 november 2011

MIDDELBURG -
Nu de kans klein is dat buizenhandel Herstaco van Arnestein vertrekt, is de Trekdijk bij Nieuw- en Sint Joosland weer volop in beeld als bedrijventerrein.
De gemeente probeert al jaren Herstaco te bewegen te verhuizen, bijvoorbeeld naar de buitenhaven in Vlissingen.
Wethouder Johan Aalberts erkende maandagavond tijdens de raadsvergadering dat de gemeente het bedrijf nog geen concreet aanbod heeft kunnen doen.
De gemeente kocht twee jaar geleden 30 hectare landbouwgrond aan de Trekdijk, ten westen van het dorp en ten zuiden van de A58. Het was bedoeld om, mocht Middelburg bedrijfsgrond tekort komen, te ontwikkelen. Maar eerst zouden de tien hectare van Herstaco in beeld komen.
PvdA-fractievoorzitter Peter de Doelder riep het college op snel met een alternatief plan B te komen nu de verhuizing van Herstaco niet doorgaat of op zijn minst nog lang op zich zal laten wachten: "Vooruit met de geit, op naar de Trekdijk."
Wethouder Johan Aalberts zei dat hij nog niet alle hoop had verloren, maar dat hij met een 'plan B' naar de raad zal komen.
CDA-fractievoorzitter Jan Zwemer zei het 'te betreuren dat de slagkracht van ondernemend en bestuurlijk Zeeland kennelijk te klein is om dit dossier tot een goed einde te brengen'.

....omhoog




'Spitten en delven betalen zichzelve'

PZC woensdag 26 oktober 2011, bijlage duurzaam. Door Maurits Sep

Als er geen vuulte staat, ben je in een half uurtje klaar met onkruid weghalen. Maar ja, laat je je volkstuin een tijdje ongemoeid, dan ben je zo een halve dag kwijt aan schoffelen. ,,Je moet het vóór wezen’’, adviseert Kees Dellebeke. ,,Spitten en delven betalen zichzelve.’’
Hij grinnikt en loopt verder door de tuin achter zijn huis in Nieuw- en Sint Joosland: een terrasje met een grasveldje en daarachter een moestuin van honderd vierkante meter. Daar verbouwt de 85-jarige Nieuwlander vroege aardappelen, snijsla, kropsla, worteltjes, bieten, bonen, prei, spinazie, postelein. Zestig jaar al, zolang als hij er woont. En bijna net zo lang heeft hij ook al een volkstuin verderop in het dorp, bij de molen. De helft ervan heeft hij een tijd geleden opgegeven, maar daar ligt ook nog altijd zo’n 120 vierkante meter.
,,Met bieten, witlof, andijvie, veldsla, raapjes. En ook aardappelen. Ik heb genoeg aardappelen voor de hele winter. En ik heb daar kolen staan. Die verbouw ik niet hier thuis, want het is hier te besloten, te bedompt. Dan heb je gauwer last van ongedierte.’’
Naar bestrijdingsmiddelen grijpt Dellebeke niet snel, en zeker niet graag.
,,Zo min mogelijk. Vanwege het vergif. Vroeger, toen het allemaal net uitkwam, DDT enzo, toen wisten ze niet wat het allemaal was en deed. Nu wel. En het wordt steeds slechter. Het is slecht voor je gezondheid, zo zie ik dat. Ik spuit al helemaal niet op bladgroenten. Dat krijg je er niet goed af met wassen. Op groenten die je nog moet koken, is het minder erg. Dat denk ik dan hé, ik weet het ook niet precies.’’ Hij heeft ze natuurlijk wel, vooral tegen luis en om de aardappelen te beschermen tegen phytophthora. In een kastje in de schuur staat ook een bus om aardappelen te bepoederen tegen kiemen. Want in een keldertje ligt de hele wintervoorraad.
Liever dan die middeltjes laat Dellebeke de natuur zijn werk doen. ,,Ik kijk altijd naar de weersgesteldheid. Ik heb ook tomaten. Het was gunstig weer voor mijn tomaten, dus ik heb ze dit jaar niet bespoten. Maar ineens was alles weg: phytophthora.’’ Hij wijst naar de tomaten in de tuin van zijn buurman. ,,Hij heeft wel gespoten.’’

Een collega met een volkstuin bij de molen zei het nog tegen hem na de mislukte tomatenoogst: ‘eigen schuld’. Ofwel: had hij maar moeten spuiten. Maar Dellebeke vindt het niet erg. Bovendien zijn volkstuinders altijd gul naar elkaar. ,,D’n anderen dag riep-m: ‘Moe je tomaten?’’’
Ook met veldsla kan het zomaar, van de ene op de andere dag, gedaan zijn. ,,Dan heb je pech gehad. Het is de natuur.’’

De grond achter zijn huis is goeie grond, klei. Die verrijkt hij eens in de twee jaar met paardenmest van een buurman. ,,Dan krijg je goeie humus. De groenten groeien er sneller en beter door dan met kunstmest.’’ Hoewel? ,,Misschien is het een gevoelskwestie hoor.’’ Kunstmest gebruikt hij een beetje, anders wordt het niks. Hij strooit een mix van stoffen. ,,Jij moet toch ook niet te eenzijdig eten? Nou, dat is met planten ook zo.’’
Maar ook hier geldt dat hij vooral de natuur en zijn gezond verstand het werk laat doen. ,,Je moet niet alles boven op elkaar zaaien. Dan stikt het. Een plant moet lucht hebben. Dat heb ik van kinds af aan zo geleerd. Vroeger hadden alle families een volkstuin. Hele lappen. Ze verbouwden zelf hun groenten. En ze hadden een varken en een paar geiten. Ik niet, ik heb wel kippen. Elke dag een eitje. Niet om te eten nee. Nee hoor, ik ga d’r nie an pluûmen!’’

Toen het van het voorjaar zo droog was, kwam zijn bevloeiingssysteem goed van pas. Vanuit de schuur lopen drainagebuisjes naar de tuin. Zo krijgen de groenten van onderen water. Da’s beter dan er water op te spuiten, tipt hij.
Het werk aan zijn twee tuinen kost behoorlijk wat tijd. Ach, zegt Dellebeke schouderophalend, het ligt er maar aan hoe je je werk indeelt. ,,Je moet er altijd een beetje bij wezen, da’s waar. Maar als ik naar mijn schuurtje loop en ik zie wat, dan doe ik het meteen. Zo gaat het spelenderwijs. Je moet je werk ook niet plannen, maar doen als het nodig is. Ik zeg altijd: je moet niet werken naar de kalender, maar naar de dag. Snap je?’’

....omhoog



'Uitslaande brand in woning Nieuw- en Sint Joosland'

PZC vrijdag 30 september 2011

NIEUW- EN SINT JOOSLAND -
De eerste verdieping en de zolder van een eengezinswoning aan de Hoge Stelle in Nieuw- en Sint Joosland is donderdagmiddag rond vijf uur uitgebrand. De zoon van de bewoners was op het moment van uitbreken van de brand in het pand aanwezig. Hij heeft de brand gemeld en bracht de poes in veiligheid. Niemand raakte gewond. De brand is ontstaan op de eerste verdieping en breidde zich uit naar de zolder van de woning.
Het vuur ging gepaard met een enorme rookontwikkeling die tot op grote afstand te zien is. De naastgelegen woning heeft door de brand schade opgelopen.
Rond kwart over zes gaf de brandweer het sein brand meester. De brandweer heeft het vuur bestreden met de inzet van twee tankautospuiten en een ladderwagen.

....omhoog




'Ringrijden- en lopen in Nieuwland'

De Bode woensdag 17 augustus 2011

NIEUW- EN SINT JOOSLAND - Wie eens wil uittesten wat er allemaal komt kijken om een ring te kunnen steken kan zaterdag 20 augustus in Nieuw- en Sint Joosland terecht voor de wedstrijd ringlopen.


Deze wordt vanaf 14.00 uur gehouden, waarna om 17.00 uur de prijsuitreiking volgt. Bij ringlopen, de naam zegt het al, wordt hetzelfde gedaan als bij een gewone ringrijderij, namelijk proberen zoveel mogelijk ringen te steken, maar dan lopend, in plaats van te paard.

Ringrijdersvereniging Nieuw- en Sint Joosland houdt die dag van 8.00 uur tot 17.00 uur ook een wedstrijd te paard. Dat gebeurt aan Achter de Kerk.
Voor de jeugd staat er een groot springkussen opgesteld.

....omhoog




Bij N57 Nieuwland

'Sluipweg gaat nu officieel open'

PZC zaterdag 6 augustus 2011 door Carla van de Merbel

NIEUW- EN SINT JOOSLAND -
De Steenbakkerijweg, tussen Nieuw- en Sint Joosland en het Middelburgse industrieterrein Arnestein, gaat toch open voor gemotoriseerd verkeer, met uitzondering van vrachtauto's. Nu mag alleen landbouwverkeer met bestemming Arnestein over die weg.

Tijdens dorpstafels is de nieuwe Steenbakkerijweg, onderdeel van het N57-project, al vaak besproken. De weg loopt tussen de nieuwe N57 en de huizen aan de Zaagmolendijk/ Nieuwlandseweg en wordt veel gebruikt door met name Nieuwlanders als sluiproute van en naar Middelburg. 'Stel 'm dan maar helemaal open', werd in het dorp gezegd. Anderen wilden juist extra maatregelen om het illegale sluipverkeer te voorkomen.

Rijkswaterstaat (de huidige wegbeheerder) overlegt met aanwonenden, de gemeente Middelburg en waterschap Scheldestromen (de toekomstige wegbeheerder) om tot openstelling van de weg te komen. Wanneer de weg open zal zijn, weet Rijkswaterstaat nog niet. Dat heeft onder meer te maken met de snelheid waarmee het bestemmingsplan van de gemeente kan worden aangepast. Daarin was de maatregel voor bestemmingsverkeer opgenomen, na inspraak door aanwonenden. De gemeente biedt bij de wijziging opnieuw een inspraakprocedure aan. De betrokken overheden willen met maatregelen voorkomen dat het te druk wordt op de Steenbakkerijweg en dat veiligheid of woongenot achteruit gaat.

....omhoog



'5 gewonden bij kettingbotsing A58 Nieuw- en Sint-Joosland'

PZC woensdag 27 juli 2011 door Theo Giele

NIEUW- EN SINT JOOSLAND
Als gevolg van een autobrand en kettingbotsing op de A58 ter hoogte van Nieuw- en Sint-Joosland zijn woensdag minstens 5 mensen gewond geraakt. De snelweg in de richting van Goes was van omstreeks 10.00 uur tot 12.30 uur afgesloten voor het verkeer. De politie meldt dat geen van de betrokkenen ernstig gewond is.
Een busje dat even voor 10.00 uur tussen de afritten naar industrieterrein Arnestein en Nieuw- en Sint-Joosland in brand vloog, verspreidde veel rook. Dit was de oorzaak van de kettingbotsing die vervolgens ontstond en waarbij 8 auto's betrokken raakten. Diverse ambulances en meerdere brandweervoertuigen werden opgeroepen. Achter de botsing ontstond een file van 2 kilometer. Het verkeer op de snelweg richting Goes werd omgeleid. Ook was er een omleiding voor verkeer dat via de N57 naar Goes wilde. Auto's in de file achter het ongeval werden door de politie tegen de richting in teruggeleid naar de afslag Middelburg.


....omhoog



ONDERWIJS College B en W wil basisschool in Nieuw- en Sint Joosland niet in gevaar brengen

'Mortiere Middelburg krijgt geen eigen school'

PZC donderdag 16 juni 2011 door Theo Giele

MIDDELBURG
De basisschool in Nieuw- en Sint Joosland wordt niet opgeofferd om een school in de Middelburgse nieuwbouwwijk Mortiere mogelijk te maken.

Dat schrijft het college van B en W in antwoord op vragen van de Lokale Partij Middelburg (LPM). Volgens de LPM is een basisschool het hart van de wijk. De LPM vraagt zich af of er dan ook geen basisschool in de Mortiere moet komen, eventueel in samenwerking met de Lonneboot, de basisschool in Nieuw- en Sint Joosland. In de jonge nieuwbouwwijk Mortiere klinkt regelmatig de vraag om een eigen basisschool.

Burgemeester en wethouders stellen dat 'het op korte of langere termijn vestigen van een brede school in de Mortiere geen optie is'. De Lonneboot is officieel een nevenvestiging van De Vossenburch, de openbare basisschool in de wijk Dauwendaele. Dit kan wettelijk alleen als binnen een straal van 2000 meter hemelsbreed van de Lonneboot geen andere school is. Staat die er wel, dan moet de nevenvestiging in de hoofdvestiging worden opgenomen.

Omdat vrijwel de hele wijk Mortiere binnen die straal van 2000 meter ligt, betekent de bouw van een brede school in de Mortiere het einde van de basisschool in Nieuw- en Sint Joosland. "Wij achten dat laatste ongewenst", aldus het Middelburgse college.

De basisscholen in Dauwendaele (Vossenburch, Franciscusschool en Wilgenhof) blijven met de Lonneboot de dichtstbijzijnde scholen voor de kinderen uit de Mortiere. Deze openbare, rooms-katholieke en christelijke scholen werken samen als Brede School Dauwendaele-Mortiere. De gemeente wil te zijner tijd voor deze drie scholen één nieuw gebouw neerzetten, zoals dat bijvoorbeeld ook al in Zuid en in de Stromenwijk is gebeurd. Maar ook die nieuwbouw zal minstens twee kilometer van de Lonneboot verwijderd zijn en dus niet in de Mortiere worden gebouwd.

....omhoog



'Dorp van de Toekomst'

Opening dorpshuis
De Faam - 18 mei 2011
Marcel van de Voort

NIEUW- EN SINT-JOOSLAND
De Middelburgse wethouders Frank Streng en Johan Aalberts hebben afgelopen donderdag een fotocollage van dorpshuis Nieuw- en Sint Joosland onthuld. Dat gebeurde op het dorpsplein.
De presentatie geldt als afronding van een aantal werkzaamheden vanwege het bewonersplan 'Dorp van de toekomst'.

Het bord toont een collage met foto's van de activiteiten die in het 'Durps uus op den oek' zijn te doen. Streng: "De jeugd is verrast met een crossbaan en een opgeknapte speeltuin, die dankzij veel vrijwilligerswerk nieuw leven in is geblazen. Daarna volgde het dorpshuis, de oude begraafplaats, het pleintje voor het dorpshuis is opgeknapt, evenals de Veerstraat en de kruising met de Oude Rijksweg. Het nieuwbouwproject Quarleshaven, met drie typen woningen voor jong tot oud, is van start gegaan. Ook de gevel van het dorpshuis wordt aantrekkelijker en er komen wandelpaden in- en om het dorp.

Oude Rijksweg
Op de herinrichting van de Oude Rijksweg zullen we nog moeten wachten, hoewel al een kleine start is gemaakt door de platanen langs de Oude Rijksweg te kandalaberen. Dat is een snoeitechniek, waarbij de takken van een boom afgezaagd worden, waardoor de boom het uiterlijk van een kandelaar, of kandelaber krijgt.

En ook Nieuwland-Noord wordt niet vergeten. Daar wordt nog dit jaar het Belvedère project aangepakt, waarbij de strook tussen de N57 en de woningen aan de Veerdam, Nieuwlandseweg en Zaagmolendijk wordt heringericht." Aalberts: "Gezien de inzet en betrokkenheid van de bewoners, hebben we ons sterk gemaakt om zoveel als mogelijk te realiseren."

....omhoog



'Enorm schilderij voor Nieuwland'

Muurbeschildering
PZC - zondag 15 mei 2011

NIEUW- EN SINT-JOOSLAND
Graffitiartiesten zijn zaterdag begonnen met het maken van een liefst 60 meter brede en 5 meter hoge muurschildering op de muur tussen de A58 en restaurant De Roode Leeuw in Nieuw- en Sint Joosland.

Opdrachtgever is Rijkswaterstaat die de muur liet bouwen als geluidwerende maatregel. De afbeelding stelt het zicht vanuit Nieuwland op het water en Middelburg voor in vroeger tijden. Over twee weken is de muurschildering af.



....omhoog



'Nel van Leyen neemt afscheid als stadsmolenaar van Middelburg'

Molen
PZC door Theo Giele - maandag 16 mei 2011

NIEUW- EN SINT-JOOSLAND
Voor molenaar Nel van Leyen (1943) uit Goes was zaterdag de Nationale Molendag de laatste die ze als molenaar meemaakte. Na ruim veertig jaar als molenaar te hebben gewerkt, waarvan dertig als stadsmolenaar in Middelburg, gaat ze met pensioen.

Nel van Leyen voor haar molen, de Buiten Verwachting, op de dijk van de Mortierepolder aan de rand van Nieuw- en Sint Joosland. De vlaggen hangen uit want het is Nationale Molendag. foto's Lex de Meester
Met een blinddoek om zou ze nog weten in welke van de zes molens in de gemeente Middelburg ze zou zijn en de weg naar de kap weten. "Elke molen is anders. Een andere geur, een ander geluid en ander gevoel."

Sinds 1983 is de molen Buiten Verwachting in Nieuw- en Sint Joosland 'haar' molen. "Een vriendelijk molentje", omschrijft ze het karakter van de witte grondzeiler aan de rand van het dorp. Anders dan de forse stellingmolens op de Middelburgse bolwerken die toch een heel andere benadering vragen.

Het molenaarsvak is bij haar genetisch bepaald. Haar beide grootvaders waren molenaar in de Noord-Hollandse polders. Ze heeft ze niet of nauwelijks gekend, maar ze betwijfelt of ze hadden staan te juichen bij het idee dat hun kleindochter molenaar zou worden. Molenaar was vroeger een karig bestaan, afhankelijk van de nukken van boeren en polderbesturen.

Lees meer in de Walcherse editie van de PZC van maandag.

....omhoog



'Middelburg zet zelf wegwijzers neer'

PZC door Theo Giele - maandag 16 mei 2011

MIDDELBURG
De bewegwijzering in en rond Middelburg zal door de gemeente zelf worden aangepast aan de nieuwe situatie die is ontstaan door de opening van de nieuwe N57. Het college van B en W wacht niet op overeenstemming met Rijkswaterstaat over verdeling van de kosten, zo blijkt uit een voorstel aan de gemeenteraad.

De nieuwe N57. luchtfoto Rijkswaterstaat/Joop van Houdt
In eerste instantie gaat het om provisorische aanpassingen door tijdelijke borden te plaatsen en oude verwijzingen af te plakken. De definitieve bewegwijzering moet voor het einde van dit jaar zijn geplaatst. Tussen de provincie en de gemeente enerzijds en Rijkswaterstaat anderzijds is verschil van mening over wie de aanpassing van de bewegwijzering moet betalen. Provincie en gemeente vinden dat degene die verandering van de route heeft veroorzaakt hiervoor op moet draaien. Dat is Rijkswaterstaat, want die heeft de N57, die dient als snelle route langs de stad, aangelegd. Volgens B en W stelt Rijkswaterstaat zich op het standpunt dat degene van wie een weg is zelf voor de bebording moet zorgen.Om te voorkomen dat doorgaand verkeer onnodig door Sint Laurens of over de route Kaaien- Veerseweg rijdt, willen B en W de uitkomst van deze discussie niet afwachten. De gemeenteraad praat op 6 juni over de kwestie.

....omhoog



'Geld voor parkje bij Nieuwlandseweg'

PZC donderdag 12 mei 2011

NIEUW- EN SINT JOOSLAND
Het gebied tussen de nieuwe N57 en de Veerdam, Nieuwlandseweg en de Zaagmolendijk in Nieuw- en Sint Joosland wordt toch opgeknapt. Het college van B en W stelt voor om een kleine vier ton beschikbaar te stellen voor de aanleg van een parkje en vernieuwen van de bestrating.

Sinds de opening van de N57 rijdt er geen doorgaand verkeer meer langs de huizen. In de aanloop naar de aanleg van de N57 is het zogenaamde Belvedère-plan gemaakt voor onder meer Nieuw- en Sint Joosland. Door de bezuinigingen staat de uitvoering van het hele Belvedère-plan binnen de gemeente Middelburg onder druk. B en W willen het plan in dit deel van Nieuw- en Sint Joosland in elk geval wel uitvoeren. Volgens het college gaat het om compensatie van de overlast die de omwonenden hebben gehad van de aanleg van de N57.

FOTO ANP
Bovendien heeft een grote groep Nieuwlanders zich ingespannen voor het leefbaarder maken van het dorp. Daar komt nog bij dat het een van de entrees van de stad is geworden. Het gebied kan gezien worden als visitekaartje.

De gemeenteraad beslist op 6 juni over het voorstel van B en W.

....omhoog



SCHROEWEG Provincie pakt knooppunten bij Middelburg eind 2012 aan

'Provincie maakt 'turbo-rotondes' bij Middelburg'

PZC 12 mei 2011

door Theo Giele

MIDDELBURG - De provincie wil de rotondes in de Schroeweg bij de A58 in Middelburg ombouwen tot 'turbo-rotondes'.
Dat wil zeggen dat ze breder worden en dat de route op de rotonde wordt veranderd. De werkzaamheden staan voor het najaar van 2012 in de planning.
De rotondes werden eind 2000 opgeleverd. Ze vervingen de onveilige kruisingen waarop de op- en afritten van de A58 en de weg van Middelburg-Sloegebied samenkomen.
Al vanaf het begin was er kritiek op het ontwerp. Verkeer moet al voor het de rotonde oprijdt een rijrichting kiezen. Op de rotondes zelf zijn de banen fysiek gescheiden door opstaande randen. Dat levert voor vrachtverkeer soms problemen op.


Na de opening van de Westerscheldetunnel in 2003 werd het aanzienlijk drukker op de rotondes, omdat ook verkeer richting Terneuzen via deze weg' ging rijden. Sinds de opening van de N57 en het vervallen van de afslag van de A58 bij de Roode Leeuw, moet verkeer van en naar Nieuw- en Sint Joosland via de zuidelijke rotonde. Er is een extra afslag gemaakt die aansluit op de Weizichtweg, Ook landbouwverkeer neemt deze route richting Middelburg. Dat heeft de situatie op de rotondes nog gecompliceerder gemaakt.
De werkzaamheden maken deel uit van het actieprogramma in het verkeer- en vervoersplan van de provincie Zeeland. De kosten van het werk zijn begroot op 600.000 euro.

....omhoog



'Onthulling fotocollage dorpshuis Nieuw- en Sint Joosland'

De Faam woensdag 11 mei 2011

Donderdag 12 mei is er een onthulling van een bord op het ‘Durps uus op den oek’ in Nieuw- en Sint Joosland. Het bord toont een collage met foto’s van de activiteiten die in het dorpshuis te doen zijn. De onthulling, door de wethouders Frank Streng en Johan Aalberts, is de afronding van een aantal werkzaamheden in het kader van het bewonersplan ‘Dorp van de toekomst’.
Het bewonersplan bevat een 19-puntenplan waarvan inmiddels al veel gerealiseerd is, zoals: Vernieuwen dorpshuis, opknappen dorpsplein, een crossbaan voor de jeugd en een opgeknapte speeltuin en de projecten nieuwbouwproject Quarleshaven en het Belvedere project.
Ook is de verkeersveiligheid verbeterd door het aanpakken van de Veerstraat en de kruising met de Oude Rijksweg.
De feestelijke onthulling door beide wethouders is om 16.00 uur op het dorpsplein.

Dit project is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling POP2.

....omhoog



'Nieuw- en Sint Joosland vanaf N57 onvindbaar'

PZC woensdag 11 mei 2011

NIEUW- EN SINT JOOSLAND
Vanaf de nieuwe N57 is Nieuw- en Sint Joosland niet te vinden voor mensen die hier onbekend zijn. Die klacht klonk gisteravond op de dorpstafel. Krina de Visser, voorzitter van de dorpsvereniging en de dorpstafel, kon dit beamen. "Wij hadden laatst bezoek en die heeft zich suf gezocht." Op de N57 staan geen aanduidingen richting Nieuw- en Sint Joosland. Wie richting Vlissingen rijdt komt vervolgens op de A58 geen afslag Nieuw- en Sint Joosland tegen. Vertegenwoordigers van Rijkswaterstaat, die gisteravond aanwezig waren, zegden toe nog eens goed te kijken naar de bewegwijzering.

Dat geldt ook voor het gebruik van de Steenbakkerijweg, tussen het dorp en het bedrijventerrein Arnestein. Die weg is alleen bestemd voor bestemmingsverkeer naar Nieuwlandse woningen en bedrijven aan de 'overkant' van de A58 en voor landbouwbestemmingsverkeer naar Arnestein. In de praktijk wordt de weg ook (beperkt) als sluiproute gebruikt.

De molen van Nieuw- en Sint Joosland zien vanaf de A58 is niet zo moeilijk, maar hoe raak je in het dorp? foto Willem Staat

....omhoog



'Dorp krijgt parkje bij afrit'

PZC donderdag 5 mei 2011

NIEUW- EN SINT JOOSLAND
De Veerdam in Nieuwland is nu nog een beetje een rommelig straatje. Daar komt verandering in want die straat, alsmede een ander deel van Nieuwland, wordt opgeknapt. Het gaat om het deel dat tussen de rand van de kern ligt en de A58. De afrit naar die snelweg ligt na het voltooien van de N57 nu wat verder af van de woningen. De gemeente wil daar een parkje aanleggen en de wegen opknappen. Ze krijgen volgens de plannen van het dagelijks bestuur van de gemeente Middelburg een klinker bestrating en worden ingericht als een zone waar voertuigen maximaal dertig kilometer per uur mogen rijden. Ook worden er bomen geplant.

Luchtfoto Rijkswaterstaat
Volgens een notitie van het college van burgemeester en wethouders wordt met dat plan het landelijke karakter van het dorp versterkt.
Volgens een globale berekening door landschapsarchitectenbureau Bosch & Slabbers uit 2008 zou aanpassing zo'n 320.000 euro kosten. De gemeente komt nu uit op een bedrag van 393.000 euro. Daar zitten ook bedragen bij voor het verleggen van kabels en leidingen. Bij het uitwerken van het plan is er overleg geweest met bewoners uit de directe omgeving, zo bevestigt buurtbewoonster Anneke Wattel. Op hun verzoek is het plan iets aangepast en komen er geen doeltjes te staan in het park maar bankjes en is het looppad langs de huizen geschrapt. Op hun verzoek worden ook meer bomen en hagen aangeplant en komt er meer groen. Wattel benadrukt dat het nu nog 'papieren aanpassingen zijn'. Daadwerkelijk is er nog niets uitgevoerd.
Om het plan uit te voeren, hoopt het college bijna twee ton aan subsidies te krijgen. De resterende 196.000 euro komt uit de eigen begroting.

....omhoog



'Lot Woittiez derde bij Kunstbende'

FAAM donderdag 28 april 2011

NIEUW- EN SINT JOOSLAND
De 23e finale van Kunstbende was afgelopen zaterdag in Amsterdam. Lot Woittiez (16) uit Nieuw- en Sint Joosland won met haar gedicht De man die alles had de derde prijs in de categorie Taal.

De jury gaf haar daarbij mee vooral door te gaan met schrijven. Ook het publiek deelde die mening, want Lot ging ook nog eens met de publieksprijs naar huis. Lot kreeg naast de bronzen spotlight, bloemen en verschillende cadeaus o.a. coaching op maat, verschillende workshops en een publicatie in Pauze Magazine. Het ontwerpersduo Amaroo (Amanda Reijerse (16) en Robin van Craenenbroeck (17) uit Kapelle) won de publieksprijs voor Fashion.
Kunstbende
Het niveau was zoals altijd bijzonder hoog. Ook de Zeeuwse deelnemers telden weer mee in de competitie. Zeeland was vertegenwoordigd in de categorieën Dans, Muziek, Taal, Expo, Fashion, Film&Animatie, Theater & Performance en DJ.
Kunstbende is een stichting met het doel om jongeren te stimuleren tot cultuurparticipatie. Kunstbende wordt mede mogelijk gemaakt door Fonds voor Cultuurparticipate, ArtEZ Hogeschool voor de kunsten, CJP, Hyves en 101tv. Coördinatie in Zeeland is in handen van Scoop, Zeeuws instituut voor sociale & culturele ontwikkeling.

foto P.R.

....omhoog



Overeenstemming over het weer zichtbaar maken van de Westelijke Oude Havendijk

'Tuin van Zeeland wint slag om dijk Middelburg'

PZC woensdag 27 april 2011 door Theo Giele

MIDDELBURG -
Drie jaar geleden waren graafmachines in de weer om een talud aan te leggen tegen de Westelijke Oude Havendijk.
Deze week zijn, op het inmiddels in een golfbaan veranderde terrein, opnieuw machines op rupsbanden in de weer. Nu om de dijk weer zichtbaar te maken.
Dit najaar wordt er ook nog een dubbele rij bomen neergezet, zodat de loop van de historische dijk nog beter te zien is het landschap.

Golfers lopen langs de Westelijke Oude Havendijk. Op de achtergrond is te zien hoe het talud is afgegraven.
De stichting Tuin van Zeeland begon drie jaar geleden een procedure tegen de vergunning om tegen de dijk grond aan te brengen zodat er een glooiend landschap zou ontstaan. De zaak kwam in maart 2010 voor de rechter. Die gaf partijen opdracht om de tafel te gaan zitten.
Landschapsarchitect Bosch Slabbers tekende een plan waarover de gemeente, de exploitant van de golfbaan Burggolf en de Tuin van Zeeland het eens zijn geworden. De rechter bepaalde vorige week dat de gemeente alle kosten, die de stichting heeft gemaakt voor de procedure (2808 euro) aan de Tuin van Zeeland moet vergoeden.
Volgens een woordvoerder van de gemeente wordt het grondwerk nu grotendeeels betaald door Burggolf. De gemeente Middelburg deelt voor ongeveer tien procent in de kósten.

Levensader in de Gouden Eeuw

Het havenkanaal van Middelburg verbond in de Gouden Eeuw de Zeeuwse hoofdstad met het kanaal van Welzinge dat bij Fort Rammekens in zee uitmondde, zoals hiernaast op deze kaart vn de graveur Frederik de Wit uit 1652 te zien.
Verzanding van deze vaarwegen maakt dat Middelburg steeds moeilijker bereikbaar wordt.
Dat leidde in de negentiende eeuw uiteindelijk tot het graven van het kanaal door Walcheren.




Op onderstaand schilderij "Het vertrek van een hoogwaardigheidsbekleder uit Middelburg" van Adriaen P. van de Venne is het havenkanaal te zien. Het schilderij uit 1615 behoort tot de 1000 topstukken van het Rijksmuseum.




....omhoog



'De Lonneboot heeft eigen directeur nodig'

PZC door Theo Giele. vrijdag 25 maart 2011

NIEUW- EN SINT-JOOSLAND -
Basisschool De Lonneboot in Nieuw- en Sint Joosland dreigt het vanaf volgend schooljaar zonder eigen directeur te moeten stellen.
Een verzoek van de Archipel Scholen, waartoe De Lonneboot behoort, aan de gemeente Middelburg om extra subsidie te blijven geven is door het college van B en W afgewezen.
De medezeggenschapsraad van de school heeft daarom een beroep gedaan op de gemeenteraad om alsnog de gevraagde 20.335 euro per schooljaar beschikbaar te stellen als bijdrage in de kosten voor een deeltijd-directeur.
Sinds 2001 is De Lonneboot officieel een nevenvestiging van De Vossenburch, de openbare basisschool in de Middelburgse wijk Dauwendaele. In de praktijk kon De Lonneboot in een overgangsperiode als zelfstandige basisschool werken dankzij extra geld vanuit de Archipel Scholen en de gemeente Middelburg. Dat zou eerst tot 2007 duren, maar die periode is vervolgens verlengd tot na 1 augustus 2011, de datum dat ook de huidige directeur met pensioen gaat.

foto Ruben Oreel
De Archipel Scholen vinden dat De Lonneboot toch op zijn minst een deeltijd-directeur nodig heeft. De Lonneboot is een samenwerkingsschool. Bij vorming daarvan in 1995 ging het protestants-christelijke deel op in de openbare school, met de nadrukkelijke afspraak dat er aandacht zou blijven voor christelijke onderwijs. De Archipel Scholen vinden een eigen directeur een waarborg voor voldoende aandacht voor de eigen indentiteit en verankering van de school in het dorp.
De gemeenteraad praat op 18 april over het verzoek.

....omhoog



Huizen te duur voor starters

PZC door Theo Giele. woensdag 09 februari 2011

NIEUW- EN SINT-JOOSLAND -
Het is Woongoed Middelburg nog niet gelukt om ook maar één van de acht nieuwbouwwoningen te verkopen in Nieuw- en Sint Joosland.

Woongoed merkt dat de markt voor deze koopwoningen zeer beperkt is.
Vanuit het dorp werd jarenlang aangedrongen op nieuwbouw voor jonge inwoners. Voor die doelgroep, jonge Nieuwlanders die voor het eerst een huis willen kopen, blijkt de verkoopprijs van 205.000 tot 209.000 euro te hoog gegrepen. De banken stellen hogere inkomenseisen bij het verlenen van hypotheken, waardoor de woningen voor starters onbereikbaar zijn geworden.

Woongoed bezint zich op maatregelen om de woning toch interessant te maken voor starters op de huizenmarkt. Dat kan hetzij door een prijsverlaging, hetzij door de woningen onder te brengen in een gunstige aankoopregeling voor kopers. Op het terrein omgeven door de Quarleshavenstraat, de Scheldepoortstraat en de Kraayerthavenstraat is de bouw begonnen van twaalf groepswoningen voor dementerende ouderen van Zorgstroom. Daarnaast komen er tien huurappartementen voor 55-plussers aan de zijde van de Kraayerthavenstraat en de rij met acht eengezinswoningen aan de zijde van de Quarleshavenstraat.

De bouw van de twaalf groepswoningen voor dementerende ouderen in Nieuw- en Sint Joosland. foto Ruben Oreel
De woningen hebben het energielabel A++, wat betekent dat ze de meest energiezuinige woningen in hun klasse zijn. Ze hebben bijvoorbeeld geen cv-ketel nodig. Verwarming en koeling geschiedt via een gesloten systeem met een bodemwisselaar en een warmtepomp.

De bouw van de woningen begint in april.

....omhoog



OPENING N57 Wat verandert er door de nieuwe weg en voor wie ?

Ons dorp moet steeds weer offers brengen

PZC 2 februari 2011

Het Middelburgse deel van de nieuwe N57, tussen Nieuw- en Singt Joosland en Serooskerke, gaat binnenkort open. De PZC laat betrokkenen aan het woord langs de oude en nieuwe doorgaaande route op Walcheren: Krina en Ko de Visser over Nieuw- en Sint Joosland
door Carla van de Merbel

Nieuw- en Sint Joosland is al bijna tweehonderd jaar geen eiland meer en toch blijft het dorp daaraan doen denken. Het water dat het land ooit omringde, is in de moderne tijd vervangen door asfalt.
En zo lag het dorp al tientallen jaren ingeklemd tussen snelweg A58 en het Sloegebied. Met de komst van de nieuwe N57, die begint bij Nieuw- en Sint Joosland, is het dorp nog verder geïsoleerd geraakt, als je het dramatisch wilt zeggen. Eerder kon je het dorp vanaf de snelweg nog duidelijk zien liggen en zelfs inrijden; nu belemmeren een aarden wal en een betonwand het zicht.
En de eigen opritten naar de snelweg, die is Nieuw- en Sint Joosland kwijt.
"Nee, we zijn er niet op vooruit gegaan", zeggen Krina de Visser van de dorpsraad van Nieuw- en Sint Joosland en haar man Ko stellig. "Niemand zat hierop te wachten. Vroeger waren we zo op de snelweg en in Dauwendaele. Nu moeten we omrijden." Met de auto dan, want voor fietsers is er weinig veranderd. De bekende fietsroute langs de Nieuwlandseweg is weliswaar vervangen door iets langere routes door de Mortiere en over industrieterrein Arnestein, maar van echt omrijden is geen sprake. Wie nu met de auto vanuit Nieuw- en Sint Joosland naar de snelweg of Middelburg wil, moet echter wel een ommetje maken, via de nieuwe Weizichtweg, parallel aan de snelweg, richting de rotonde in de Sloeweg.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat sommige dorpsbewoners met hun auto gebruik maken van het nieuwe stuk weg tussen Nieuwland-Noord" (de huizen ten noorden van de snelweg) en Arnestein. Vanuit het zuidelijk deel van het dorp kom je daar via een weg onder de snelweg door. Echter de weg tussen dit noordelijk deel van het dorp en Arnestein is uitsluitend voor landbouwverkeer. Maar een inrijverbodsbord, met toevoeging 'met uitzondering van landbouwverkeer', blijkt niet afdoende om illegaal gebruik van de weg tegen te gaan.
Volgens Krina de Visser zijn er veel mensen, die met hun auto de landbouwverkeersweg nemen. Vooral mensen die een bedrijf hebben op Arnestein. Dat scheelt nogal wat als je die weg neemt."
In overleg tussen bewoners van de naastgelegen Zaagmolendijk en Rijkswaterstaat moet nog bepaald worden of er aanvullende maatregelen, zoals een sluis of pasjessysteem, moeten komen. Sommige bewoners van de Zaagmolendijk willen zo'n maatregel om het sluipverkeer te weren. Anderen willen dat juist niet omdat ze zelf gebruik willen maken van de weg.

Voor wie zich wel aan de regels houdt, is de nieuwe wegenstructuur nog even wennen, ook voor Krina en Ko de Visser. "Voor je gevoel is het toch gek. Rij je met je auto over de nieuwe N57 op Nieuwland aan en als je er bijna bent, buigt de weg af de andere kant op". En dan moet je dus via de snelweg en de afslag Middelburg naar de rotonde in de Sloeweg om op de Weizichtweg richting het dorp te komen.

De dorpsbewoners hebben zich noodgedwongen maar neergelegd bij de nieuwe verkeerssituatie.
En, dat moeten Ko en Krina de Visser ook toegeven: er zijn ook een paar voordelen. Zoals de verbeterde verkeersveiligheid ter hoogte van de Roode Leeuw. En de waterpartijen tussen de nieuwe lussen van de snelweg. Krina: "Als het straks helemaal klaar is, wordt het wel mooi daar. Met veel vogels". Ko: "Vroeger was het wel rommelig met de oprit vlak langs het dorp. Dat hebben we nu niet meer. En we zijn straks zo in Serooskerke. Dat moet toch wel een hoop tijd schelen."

Maar toch, verzucht Krina. "We hebben er begrip voor dat het nu nodig was, maar niet voor ons, niet voor Nieuw- en Sint Joosland. Dit dorp moet steeds offers brengen. En dan wil Middelburg in de toekomst ook nog industrie in de polder hier vlakbij. Dat gaat dus écht niet gebeuren!".
Ko verzucht ook: "Het zou lekker zijn als Nieuwland nog steeds een eiland was." Een echt eiland dus, omringd door water. En een eiland waar niemand zich mee zou bemoeien.

....omhoog



Nieuwland weer bereikbaar

PZC 22 januari 2011

NIEUW- EN SINT-JOOSLAND -
Sneeuw en vorst speelden de stratenmakers in december zoveel parten dat de reconstructie van de doorgaande route door Nieuw- en Sint Joosland veel langer duurde dan verwacht.
Dat betekende dat het autoverkeer flink moest omrijden want de verbinding tussen de Weizichtweg en het dorp was afgesloten. Alleen de Roode Leeuw was bereikbaar.
Daar parkeerden veel dorpelingen dan ook hun auto. Maar gisteren was het dan eindelijk zover. De laatste afsluithekken werden weggehaald uit de Veerstraat en de duimen van de stratenmakers konden omhoog. Omrijden via Arnemuiden of de N254 is nu niet meer nodig.

....omhoog